![](/media/lib/273/n-marmite-19a85615e62c9d435d1bbf02dec2ce47.jpg)
Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.
![](/media/lib/304/n-amyloidowe-6d775588087ab8e3311b22fa296cccbf.jpg)
Poznano fizjologiczną rolę białka prekursorowego, z którego powstaje beta-amyloid
11 stycznia 2019, 12:06Peptydowe produkty degradacji prekursorowego białka APP (ang. Amyloid Precursor Protein, APP) to najważniejsze białka w patofizjologii choroby Alzheimera (ChA). Należy do nich beta-amyloid. Co ciekawe, dotąd normalna, fizjologiczna, funkcja APP pozostawała owiana tajemnicą. Ostatnio belgijscy naukowcy wykazali jednak, że wiążąc się ze specyficznym receptorem, moduluje ono przekazywanie sygnału przez neurony.
![Zielone kropki to cząsteczki ADDL, czerwone - receptory insulinowe](/media/lib/18/1195663946_804552-8d24229b5b27faac4667c071608878a8.jpeg)
Choroba Alzheimera to cukrzyca typu 3.
21 listopada 2007, 12:53Przez lata zajęć ze studentami Bill Klein z Northwestern University zaprzeczał, jakoby choroba Alzheimera miała cokolwiek wspólnego z cukrzycą. Prowadząc badania z Wei-Qin Zhao, odkrył jednak, że mózgi osób z tą postacią demencji są insulinooporne. To zmusiło neurologa do zmiany zdania.
Gen dyktatury
7 kwietnia 2008, 11:56Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego odkryli, że istnieje związek między egoizmem i bezwzględnością a genem AVPR1a. Ujawnili to podczas gry ekonomicznej Dyktator. Daje ona możliwość bycia bezinteresownym lub zagarniania wszystkiego dla siebie.
![](/media/lib/100/n-receptory-smaku-na-trzustce-e30864312a628514d87b00f2f7967f4d.jpg)
Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.
![](/media/lib/141/n-pety-839b80844ed1d8d32036ddb52ad3fc95.jpg)
Mentol 'odwrażliwia' receptory nikotynowe
17 listopada 2014, 13:09Mentol odwrażliwia receptory płuc, które odpowiadają za wywołanie podrażnienia przez nikotynę.
![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Receptory węchowe wpływają na skurcz miocytów
4 listopada 2016, 12:51Naukowcy z Ruhr-Universität Bochum odkryli w oskrzelach 2 receptory węchowe. Gdy je aktywowali, okazało się, że ich funkcja polega na regulowaniu sposobu, w jaki kurczą się mięśnie gładkie dróg oddechowych.
![](/media/lib/317/n-larwa-muszki-je-truskawke-d2052dd45f3ccd63f0d9ca826cf009e2.jpg)
Larwy ze smakiem na rybonukleozydy i RNA
8 sierpnia 2018, 12:05Receptory smakowe muszek owocowych wyczuwają rybonukleozydy (nukleozydy budujące RNA).
![](/media/lib/52/marihuana-475113e3ec6d9fba332c06ae15bb2117.jpg)
Co wyzwala amnezję?
3 sierpnia 2009, 15:01Badacze z Hiszpanii wskazali ścieżkę biochemiczną, za pośrednictwem której marihuana powoduje utratę pamięci u myszy. Mają nadzieję, że dzięki temu uda się uzyskać leki o pożądanych właściwościach konopi, pozbawiając je jednocześnie właściwości amnestycznych (Nature Neuroscience).
![](/media/lib/46/anoreksja-9f5e0c1498717f346c433aeca99f62e3.jpg)
Zaburzona praca układu endokannabinoidowego = anoreksja i bulimia
2 listopada 2011, 11:18Za anoreksję i bulimię mogą odpowiadać nieprawidłowości w działaniu układu endokannabinoidowego.